Barista Training

Zelf een stevige espresso of  een overheerlijke cappuccino maken? Dat kan in één van de Segafredo Barista trainingen. Onze ervaren barista’s Jean Max en John laten je de kunst van het Italiaans koffie maken graag zien. Zo ook afgelopen april met een enthousiaste groep winnaars van de Segafredo winactie.

“We vallen direct met onze neus in de koffiebonen en ontdekken allerlei lekkere koffiesmaken. Barista John drukt ons met klem op het hart om áltijd met een schone machine te werken en zet ons meteen achter de knoppen van zijn glimmende La San Marco. In de training is het niet alleen aanhoren, het is vooral zélf met je handen uit de mouwen.

We gaan op zoek naar de juiste maalgraad en doorlooptijd en doen vervolgens enorm ons best om te ‘tampen’: één voet naar voren om kracht te zetten, je arm met elleboog in de lucht, de tamp in de palm van je hand met de vingers op het zware deel en dan kaarsrecht met stevige druk op de koffie plaatsen. Ondertussen mogen we geen tempo verliezen want anders vervliegt het aroma van de verse maling.” André van Essen (deelnemer)

Tip!

De meeste kannetjes vul je tot de schenktuit. Zo heb je genoeg ruimte voor het ‘groeien’ van het schuim.

Tip!

Heb je thuis geen professionele koffiemachine? Zet dan van tevoren je koffiekopjes op de verwarming. Zo zorg je ervoor dat je koffie op temperatuur blijft!

“Met alleen koffie zetten ben je er nog niet. Een echte barista beheerst ook de kunst van het melk schuimen. Het maakt niet per se uit of je magere of volle melk gebruikt als het maar een hoog eiwit gehalte heeft, zoals (koude) houdbare volle melk. We schuimen de melk met de stoompijp in een rvs kannetje en luisteren goed tot we een slurpend geluid horen: lucht in de melk! De melk draait in de kan en groeit. Zodra je het kannetje niet meer kunt vasthouden is de melk op z’n ideale tempratuur van 70 graden. Tenslotte tikken we de kan nog twee keer op de bar zodat de grote bellen knappen en walsen we de melk zodat de melk en het schuim tot een glanzende microfoam vermengen.” Norbert Dolk ( deelnemer)

‘Melk schuimen doe je met je oren,
je ogen en je handen.’

Latte Art

De espresso staat klaar. De microfoam is perfect. Tijd voor the finishing touch. We houden onze kop iets schuin en schenken de melk in. We beginnen hoog, zodat de melk onder de crema duikt, en langzaam brengen we de kan naar beneden. Met een vloeiende beweging maken we een (bijna) prachtig hartje. Voilá!

Zelf latte art maken?

  • Warm de melk op in een melk-opschuimer.
  • Maak een kop espresso koffie.
  • Schenk de geschuimde melk in de crème laag van de espresso.
  • Afhankelijk van je bewegingen ontstaat een blaadje, hartje of appeltje.

Ook een Barista training winnen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief op: www.segafredo.nl/baristatraining óf facebook.com/segafredoNL