BUON APPETITO!

Eén van de toppers op de menukaart van Piatto is ‘Polpo brasato con sambuca e polenta’. Oftewel: gestoofde en gebakken octopus afgeblust met sambuca en pesto, met gegrilde polenta en spinazie. Een gerecht waar gasten van Piatto nog lang over na praten…

Ingrediënten

Octopus

  • 1 grote octopus
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 takje rozemarijn
  • 1/2 bol knoflook
  • 1 rode ui

Polenta

  • 175 gram polenta
  • 0,7 liter groentebouillon
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram Parmezaanse kaas van1cm dik

Pesto

  • 2 bossen basilicum
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 100 gram geroosterde pijnboompitten
  • 2 dl extra vierge olijfolie
  • 3 tenen knoflook
  • 1/2 theelepel grof zeezout

Zo maak je het klaar

Octopus

Doe de octopus met de rest van de ingrediënten in een grote kookpan met deksel zonder water. Zet de pan op laag vuur en stoof de octopus gedurende 3 1/2 uur. De octopus is gaar wanneer je de tentakels makkelijk van het lijf kan trekken. Laat de octopus goed afkoelen en snijd de tentakels los van het lijf. Snijd het lijf door midden over de lengte en verwijder het inkt-oog wat onderin het lijf zit. Spoel het lijf goed schoon.

Polenta

Breng de bouillon aan de kook en zet het vuur laag. Voeg in delen de polenta toe en roer langzaam met een garde tot het een stevige massa wordt. Laat dit 7 minuten op heel laag vuur garen. Maak van de polenta een dunne strook, smeer dit uit tot een dunne plak van 1 cm op een ovenplaat. Doe dit met een paletmes en laat dit opstijven in de koelkast.

Pesto

Hak alle ingrediënten fijn in een keukenmachine of vijzel en voeg de olijfolie toe en breng eventueel op smaak met wat zout.

Zo serveer je ‘t mooi

Snijd alle octopus in grove stukjes en bak het krokant met wat roomboter en een hand spinazie. Blus dit af met de pesto en 2 eetlepels sambuca. Geen zout toevoegen, dit heeft de octopus al van zichzelf. Wanneer de polenta afgekoeld is, steek dan de polenta uit met een ring van 10 cm. Grill deze kort op een hete grill met olijfolie. Serveer de polenta op een mooi plat bord en leg de octopus er bovenop. Maak het af met een gegrild stuk ciabatta en een lekkere fruitige witte wijn (bijvoorbeeld Masseria Frattasi, Taburno Falanghina di Montagna).