SARDINIË

Er zijn een paar plekken op de wereld – de zogenaamde ‘Blue Zones’– waar de zon altijd schijnt, het water het hele jaar door (b)lauw is en waar je met gemak honderd kunt worden. Sardinië is zo’n plek. De mensen die daar wonen hebben naar eigen zeggen een fijn, vitaal en gezond leven: een vakantie op zo’n plek doet dus wonderen! Als je er bent, dan snap je waarom.
sardinie_map

Sardinië…

Het waait er altijd

Het eiland is 24.090 km² groot en is na Sicilië het grootste eiland in de Middellandse Zee. De wind kent vier richtingen en namen: de mistral, sirocco, libeccio en levante.

Neem stevige wandelschoenen mee

De hoofdstad Cagliari is net als Rome gebouwd op zeven heuvels, dat betekent veel steile straatjes. Een paar lekker zittende wandelschoenen is geen overbodige luxe wanneer je de stad bezoekt of de ongerepte binnenlanden intrekt.   

Voor de lekkere trek

Vroeger was Sardinië een land van herders en dat is nog altijd terug te zien in de Sardijnse keuken: gegrild (lams)vlees, salami, brood en olijven. Maar een ‘gewoon’ lekkere Italiaanse pasta of pizza hebben ze er natuurlijk ook.

‘Een bergachtig eiland, omgeven door azuurblauw water, zanderige baaitjes, authentieke steden en altijd lekker eten in de buurt … zucht!’

Highlights van Sardinië

Het Poetto strand

De hoofdstad Cagliari ligt aan de zee en heeft een prachtig en vooral lang zandstrand. Vlakbij vind je het moerasgebied ‘Stagno di Montargius’ waar je het hele jaar door roze flamingo’s kunt bewonderen. Vanuit de haven van Cagliari kun je ook leuk met een bootje langs 180 kilometer kustlijn varen, er valt altijd weer een verstopt strandje te ontdekken.

De Maddalena eilanden

Tussen Sardinië en Corsica in ligt een prachtige archipel van ruim 60 grote en kleine eilanden: het nationaalpark ‘La Maddalena’. Vroeger dienden de toppen van de verzonken bergen als kruispunt voor de zeevaart, getuige de vele gezonken schepen die nu een walhalla vormen voor duikliefhebbers.

Het groene treintje

De toeristentrein ‘Il trenino verde’ laat je over een smal spoor de mooiste stukken van het onherbergzame binnenland zien. Je komt langs groene bossen en bergen die je met de auto niet had kunnen bereiken.

De grotten van Neptunus 

Net buiten de stad Alghero, op het zuiden van het eiland, vind je de Grotta di Nettuno. De druipsteengrotten liggen ongeveer een meter boven zeeniveau, aan de voet van een 110 meter hoge klif. Je kunt ze alleen zien bij een rustige zee. Ga er met een boot naartoe of daag jezelf uit door het pad met 654 treden langs een steile rots te bedwingen.

Start van de Giro d’Italia

Op vrijdag 5 mei 2017 begint de 100e editie van de Giro d’Italia. De start is dit keer op het warme Sardinië en ruim drie weken later, op zondag 28 mei, eindigt de roze karavaan in Milaan.

Hoogtepunt dit jaar is de etappe ‘Stelvio’. De wielrenners mogen deze berg maar liefst twee keer beklimmen! Met name voor klimmer Bauke Mollema van Trek-Segafredo zeer interessant.  Lees het interview dat wij met Bauke hadden verder in dit magazine

De iconische Maglia Ciclamino keert terug! Met Segafredo als sponsor!