Paradijselijke theevelden
In Sri Lanka

Tiktak thee. Het smaakt lekker. Het ruikt lekker. Het voelt lekker. Maar waar komt het vandaan? Arnoud Francken van Axxent (leverancier van Tiktak thee) en Guido van As (directeur Tiktak Segafredo) gingen samen naar de theeplantages in Sri Lanka om het hele proces van blaadje tot theezakje te bekijken.

Het theeproces

Wij vinden het belangrijk dat de thee van de hoogste kwaliteit is en dat alle stappen in het proces bijdragen aan de kwaliteit van dit mooie product. We volgen dit dan ook op de voet.

Plukken en drogen

De theeplukkers plukken zo’n 30 kilo per dag; na de pluk worden de vers geplukte blaadjes in de fabriek op de plantage gedroogd.

Hakken en oxideren

Nadat de blaadjes zijn gerold, worden ze in stukjes gehakt. Door contact met zuurstof gaan de gebroken blaadjes oxideren en ontwikkelt de karakteristieke smaak.

Drogen en zeven

In een droogoven wordt het laatste beetje vocht onttrokken aan de geoxideerde theeblaadjes. Dan worden ze gezeefd en door schudden op grootte gesorteerd.

Inpakken en wegwezen

De thee wordt in bulk verpakt om in de theefabrieken in Colombo in zakjes verpakt te worden. Na een smaak en kwaliteitscontrole worden ze verscheept naar theeliefhebbers in de wereld.

Tiktak Segafredo

Het resultaat is een Tiktak thee assortiment dat bestaat uit dertien heerlijke theemelanges in piramide zakjes en losse thee in zes verschillende melanges. Het gehele Tiktak thee assortiment is voorzien van het Fair Trade keurmerk.

Kennismaken met Tiktak thee kan eenvoudig op www.tiktak-thee.nl

Fair-grounds Foundation

Theeplukkers wonen en werken op ‘Estates’ – een soort gemeenschap waar zich het theeveld, de fabriek en de huizen van de theeplukkers bevinden. De Fair-grounds Foundation (initiatief van Axxent) wil de woon-, werk en leefomstandigheden voor theearbeiders in productielanden verbeteren. Dat doen zij door te investeren in projecten die zich richten op gezondheidszorg, huisvesting en onderwijs.

Tiktak Segafredo draagt de stichting een warm hart toe en sponsorde onlangs één van de meest recente projecten: de uitbreiding van een school op één van de estates. Guido: “Het idee is dat de mensen zelf zorgen voor materiaal en mankracht en de stichting voor de financiële middelen. Schitterend om met eigen ogen te zien dat elke bijdrage direct iets constructiefs oplevert voor de theeplukkers en hun kinderen”.

Meer over de activiteiten van de Fair-grounds foundation lees je op www.fair-grounds.org.