Toffe spot
DOT in groningen

Dot Groningen logo

Lekker relaxte zaak

Een beachparty middenin de stad. Of je laten overweldigen door beeld en geluid uit alle hoeken in de full 3D filmzaal. Inclusief lekker eten en drinken met een funky twist. Het kan bij DOT, een veelzijdige ontmoetingsplek in het gezellige Ebbingekwartier in Groningen.

Uniek concept

Bedrijfsleider Peter Doornbos (28) is trots op de ‘gastrobar’ en op het bevlogen team dat het allemaal mogelijk maakt. “Vanaf eind 2016 heeft eigenaar Bos&Bos Catering hier een uniek concept neergezet”, vertelt hij. “Met een team van zo’n 12 vaste medewerkers en een aantal oproepkrachten bouwen we dit steeds verder uit. We zijn inmiddels een bekende naam in de stad en omgeving. Studenten en tweeverdieners, singles en gezinnen: een breed publiek weet ons te vinden.”

3D in de Dome

Het bijzondere gebouw van DOT werd vier jaar geleden gebouwd als planetarium. Hoewel dat niet helemaal uit de verf kwam, is de grote Dome sinds dit jaar weer volop in gebruik als 3D-bioscoop. “De 234 stoelen in de zaal kunnen helemaal achterover kantelen”, legt Peter uit. “Zo ervaar je letterlijk 3D in beeld en geluid. Dat effect blijft verrassend. We draaien trouwens ook ‘gewone’ films in 2D. Verder is de Dome een mooie locatie voor congressen en symposia. Op de kalender van DOT staan daarnaast veel terugkerende evenementen, zoals de Vinyl Nights, Sunday Chill Jazz en DOT kids voorstellingen.”

Groningen on the beach

In het voorjaar stort de gemeente Groningen kilo’s strandzand naast DOT. Als de eerste zonnestralen zich laten zien, loopt iedereen uit voor het stadsstrand. Peter Doornbos: “Wij openen dan de luiken van onze strandbar in een omgebouwde zeecontainer, voorzien van onder andere een koffiemachine en koelkast. Met een witbiertje, nacho’s of een DOT-hap van onze kaart kunnen de strandgasten tot ’s avonds laat blijven hangen.” Er staan nog meer oude zeecontainers op het terras die dienst doen als gezellige zitjes. Ook leuk: (lokale) kunstenaars hebben de kans om in de zitjes hun werk te tonen. Zo ontstaat een opvallende en steeds wisselende terrasexpositie.

Beetje funky

DOT is elke dag open vanaf 11 uur. “Dan komen de eerste gasten voor koffie met DOT-pie”, vertelt Peter. “Vaak nemen ze een tweede kop, want de jongens achter de bar maken goede koffie. Die kennis, kunde én liefde proef je. Daarnaast is de kwaliteit van Segafredo natuurlijk goed. Sommige gasten blijven de hele dag, om te werken of om inspiratie op te doen. Dat willen we ook uitstralen: een relaxte zaak, anders dan anders en een beetje funky.” Een blik op de wekelijks wisselende DOT-specials kaart zegt eigenlijk genoeg. Kom je binnenkort langs voor een ‘SpecTACOlair’ of een Thaise viscurry ‘A Taste of Summer’?