Puur eten en drinken bij Silvester's
Italiaans genieten in hartje Sittard

Bijzondere historie

Zoals Sittard een rijke historie kent als vestingstad, heeft ook Silvester’s een bijzondere geschiedenis. “We hebben de zaak 15 jaar geleden overgenomen”, vertelt Silvester, die in de keuken staat.

“Het restaurant liep prima en we kregen goede recensies, maar toen de economische crisis toesloeg, liep het aantal gasten terug. We besloten de deuren te sluiten om na te denken over de toekomst. Steeds waren we bezig geweest om bij de beste restaurants te horen en om onder de aandacht te komen bij de restaurantgidsen. Maar de lol in het koken, onze roots, waren we een beetje kwijtgeraakt. De oplossing? Bij jezelf blijven. We heropenden twee weken later met een heldere aanpak: puur en eenvoudig koken, met de seizoenen mee. Goede kwaliteit voor een goede prijs.”

Wie op een zonnige namiddag over de oude stadswal in Sittard wandelt, vraagt zich verwonderd af waar het geroezemoes, het geluid van rinkelend bestek en die heerlijk geuren vandaan komen. Het terras van Silverster's ligt tegen de stadswal aan, mooi verscholen in het groen. Zodra de zon zich laat zien, verplaatst het restaurant zich naar buiten.
Feestje

De nieuwe aanpak werkte. Gastvrouw Monique: “De bezoekersaantallen schoten omhoog. Binnen een jaar kregen we een prijs-plezier award van GaultMillau en een Bib Gourmand van Michelin voor de prijskwaliteitverhouding. Het belangrijkste is dat onze gasten zich thuis voelen.” “Uit eten gaan moet een feestje zijn”, vindt Silvester. “Met
ons team willen we mensen een leuke avond bezorgen. Monique vormt het gezicht van het restaurant, maar ook vanuit de open keuken hebben we contact met de gasten. Er hangt een gemoedelijke sfeer en je kunt zien dat we plezier in ons werk hebben. De vaste medewerkers, oproepkrachten én leerling-medewerkers.


We bieden jong talent graag de kans om het vak van kok of gastheer in de praktijk te leren.” Met het pure, eerlijke concept trekt Silvester’s een breed publiek. Monique: “Jong en oud, stellen en groepen, zakelijk en privé. Ze hebben één ding gemeen: ze houden van lekker eten. Dat geldt zeker voor de Italiaanse gasten die we regelmatig ontvangen – en met wie we meteen ons Italiaans oefenen.”

Eigenaren Sylvesters
Italiaanse droom

Waarom Monique en Silvester Italiaans leren? “We hebben een huis gekocht in Italië, dat we verbouwen tot een Bed & Breakfast en een trattoria” (red. dit is een typisch Italivvaanse eetgelegenheid waar lokale recepten op een informele manier worden geserveerd.) legt Silvester enthousiast uit. “Voorlopig gaan we het verhuren en kookworkshops geven. Maar over een paar jaar willen we er wonen en onze Italiaanse droom waarmaken.” Tot die tijd kunnen gasten in Sittard mee blijven dromen, met de gerechten van Silvester en de wijnen die vinoloog Monique hierbij selecteert

“Vooral Italiaanse wijnen sluiten mooi aan bij de sfeer in het restaurant en de pure producten op onze menukaart”, zegt ze. “De basis, daar draait het om.” Vandaar ook de keus voor koffie van Segafredo. Silvester: “De afsluiting van het diner moet goed zijn. Een pittige kop koffie met karakter, die smaakt als in een Italiaanse espressobar. Segafredo biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding én goede service. Dat past bij ons.”

Bekijk ons heerlijke zomerse recept

“Gewoon genieten van wat er op je bord ligt van het gezelschap aan tafel. Dat zouden we veel meer moeten”, vindt Silvester.“Laat je telefoon in de zak en praat met elkaar.”