Ontdek het pure Italiaanse leven
Napels

Napels is een stad van uitersten. Druk, chaotisch en rauw, maar tegelijk vol met prachtige palazzo’s, vergezichten en gastvrije inwoners. Een stad om verliefd op te worden.

Belvedere San Martino en Castel Sant’Elmo

De schoonheid van Napels ervaar je het beste op het hoogste punt van de stad. We beginnen onze kennismaking daarom boven op de Vomeroheuvel, bij het uitzichtpunt San Martino. Vanaf hier zie je hoe prachtig de stad aan de Golf van Napels ligt, met iets verderop de donkere contouren van de vulkaan Vesuvius.

Het echte Napels in de Spaccanapoli

Klaar om je onder te dompelen in het bruisende leven van de stad? Dan dalen we de heuvel af richting de Spaccanapoli, de lange straat die het historische centrum doormidden splijt. Hier maak je kennis met het échte Napels. Je wandelt langs prachtige kerken en paleizen, maar je ziet ook talloze winkeltjes met groente, fruit en verse vis. Terwijl boven je hoofd de was tussen de gevels wappert word je gepasseerd door druk pratende Napolitanen en de onvermijdelijke scooters.

Van dom tot haven

Op de kruising met de Via Duomo gaan we eerst richting de Duomo of Cattedrale di San Gennaro, de patroonheilige van de stad. Vervolgens lopen we de straat uit tot bijna in de haven, één van de grootste aan de Middellandse Zee. Volop levendigheid gegarandeerd! Vlakbij de haven ligt het schitterende Castel Nuovo, hét symbool voor de stad. Het werd gebouwd in de 13 eeuw, toen Napels de hoofdstad werd van het koninkrijk Sicilië.

Koninklijke allure

Via het theater San Carlo komen we op het Piazza del Plebiscito, het belangrijkste plein van Napels. Hieraan ligt het Palazzo Reale, het voormalig koninklijk paleis. Kijk niet vreemd op als je iemand geblinddoekt ziet lopen: een spelletje van de Napolitanen waarbij je met je ogen dicht het plein over moet steken. De bedoeling is om uit te komen tussen de twee standbeelden voor de basiliek van San Francesco di Paola. Het schijnt nogal lastig te zijn…

Ondergrondse verrassingen

Tot slot duiken we onder de grond. Daar vind je een uitgestrekt stelsel van gangen en grotten, die ook dienst deden als begraafplaats: in de Cimitero delle Fontanelle liggen duizenden botten en schedels. Ook ondergronds, maar iets minder sinister, kun je genieten van spectaculaire kunstwerken in de metrostrations. Vooral bij de haltes 1 tot en met 6 zijn prachtige kunstwerken te zien.

De culinaire trots van Napels

Honger gekregen? In Napels kun je niet om de pizza heen. Hier werd de allereerste pizza margherita gemaakt, volgens de Napolitanen nog steeds de enige echte. Het geheim van een goede pizza zit ‘m in eenvoudige, eerlijke ingrediënten. Je sluit je maaltijd natuurlijk af met een verse, geurige Italiaanse espresso.