Gegrilde dorade
Proef de zomer

Puur en eenvoudig koken, met eerlijke producten van het seizoen.

Dat zijn de uitgangspunten voor chef-kok Silvester Heijligers van restaurant Silvester’s in Sittard.
Door te kiezen voor niet al te ingewikkelde bereidingen, laat je de producten in hun waarde en kun je er het allerbeste uithalen.

Speciaal voor de lezers van Undici Ore geeft Silvester één van zijn recepten prijs. Met deze gegrilde dorade met fettuccine krijg je alvast een voorproefje op de zomer!
Gegrilde Dorade met fettuccine en pepertjes vinaigrette

Ingrediënten

  • 2 dorades
  • 250 gram trostomaatjes
  • 4 ingelegde artisjokken

Voor de fettuccine:

  • 200 gr bloem
  • 2 eieren
  • Zout

Voor de vinaigrette:

  • 1 rode peper
  • ½ sjalot
  • 1 knoflookteentje
  • 1 eetlepel gesneden bladpeterselie
  • 2 dl olijfolie
  • Sap van een ½ limoen
Bereiding

Maak van de bloem, eieren en het zout een soepel deeg en laat dit een half uur rusten. Rol het deeg met behulp van een pastamachine uit tot de gewenste dikte (gebruik stand 6 of 7). Draai dan de deegplakken door de fijne roller en leg de fettuccine op een met bloem bestoven plateau. Doe de tomaatjes in een vuurvaste schaal, besprenkel met olijfolie en strooi er wat grof zeezout over. Zet ± 10 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Snij voor de vinaigrette de peper in de lengte door, verwijder de zaadjes en snij de peper in zo klein mogelijke stukjes.

Snipper de sjalot en knoflook en bak deze licht aan, zonder dat ze kleuren. Voeg de peper toe en blus af met limoensap. Breng op smaak met wat zout en voeg als laatste de peterselie toe.

Halveer de artisjokken en bak deze goudbruin. Fileer de dorade en verwijder de graatjes. Snij de filets in de lengte door, haal ze door wat olie en leg ze op de velkant op een hete gril. Laat ze aan elke kant ± 2 minuten garen. Kook ondertussen de fettuccine 2 minuten in ruim kokend water en giet af. Maak aan met wat vinaigrette. Schik de pasta op de borden, leg de tomaatjes en artisjok er tegen aan. Kruid de vis met zout en peper en leg deze op de pasta. Schep er de vinaigrette over en serveer meteen.

Koken en koffie

Silvester sluit de maaltijd graag af met een pittige kop koffie. Maar koffie kan ook een mooi ingrediënt vormen.
“Zo heb ik heel goede reacties gekregen op een combinatie van risotto met duif, gearomatiseerd met koffieolie en truffel.
Ook een hazelnootschuimgebak met mokkaparfait heeft weleens op het menu gestaan.”

Eigenaren Sylvesters

Benieuwd naar Silvester’s gerechten?
Je bent van harte welkom in het restaurant aan de Paardestraat 25 in Sittard!