Vier het voorjaar met
carnaval

Eén van de leukste feestjes van het jaar vindt plaats in het voorjaar: Carnaval! In Nederland zwaait Prins Carnaval de scepter en dansen we mee met de dansmariekes, maar Italië heeft heel andere tradities. Waar je ook bent, carnaval is hét feest om eens lekker uit de band te springen.
Wat is de oorsprong van carnaval?

De naam carnaval komt van het Latijnse carne vale of carnem levare, wat zoveel betekent als ‘afscheid nemen van het vlees’. Want carnaval of Vastenavond is van oudsher een katholiek feest, om het er nog even goed van te nemen voor de vastentijd begint. Maar de traditie gaat verder terug. Ook de oude Egyptenaren, Romeinen en Grieken vierden in het voorjaar een feest met veel eten en drinken. Ze zetten er een masker bij op om de boze wintergeesten te verjagen.

Wanneer is het carnaval?

Carnaval gaat vooraf aan de vastentijd van 40 dagen voor Pasen. Traditioneel werd het gevierd op de drie dagen voor Aswoensdag. In 2019 is dat op zondag 3 tot en met dinsdag 5 maart. In de praktijk beginnen de feesten eerder, namelijk op de donderdag voor Aswoensdag. In Italië noemen ze dat giovedì grasso; vette donderdag. In Venetië duren de festiviteiten nog langer en start carnaval twee weken eerder met la festa Veneziana sull’acqua: een parade van prachtig versierde en verlichte vaartuigen op het kanaal van Cannaregio.

Waar is dat feestje?

Vrijwel alle Italiaanse steden en dorpen kennen het carnavalsfeest. Eén van de oudste is het Carnevale di Putignano in Puglia. Al sinds 1394 viert men hier carnaval met kleurrijke optochten van versierde wagens en vrolijk verklede inwoners. Ook in Viareggio is het carnavalsfeest niet te missen. Bijna een maand lang kun je in de Toscaanse badplaats genieten van festivals, optredens en optochten. Ook leuk: carnaval in de sneeuw! In Livigno in de Italiaanse Alpen trekt de optocht op ski’s aan je voorbij. Bijzonder is het sinaasappelgevecht tijdens het carnaval van Ivrea in Piemonte. Hier trekt ‘het volk’ net als vroeger ten strijde tegen ‘de adel’ met talloze sinaasappels. Ten slotte mag het Venetiaanse carnaval niet ontbreken op je bucket list. De betoverende stad verandert dan in een magisch schouwspel vol lichtjes, schitterende kostuums en geheimzinnige maskers.

Wat trek je aan?

Ga je carnaval vieren in Italië, verdiep je dan van tevoren in de regionale en lokale tradities. Zo vieren ze in Pont St. Martin in de Val d’Aosta carnaval in Romeinse stijl en gaat men in sommige plaatsen in Calabrië gekleed in traditionele Albanese kostuums. Vaak is er ook een jaarlijks thema waar je op in kunt haken. In Venetië kun je niet zonder masker. Daarbij past een klassieke jurk of kostuum en natuurlijk een pruik of hoed. Zo ben je helemaal in stijl voor een gemaskerd bal in een prachtig palazzo.

Waarom niet nog eens in de zomer?

Carnaval kan de Italianen niet lang genoeg duren. We noemden de wekenlange festiviteiten in Venetië, maar in Putignano begint het al op 26 december. In de zomer doet men het nog eens dunnetjes over. Ook in Acireale op Sicilië trekken de praalwagens in augustus nog een keer door de straten. Waarom ook niet? Er is altijd wel reden voor een feestje!