Restaurant & Lounge
't Oelnbret

Oelnbret | Undici Ore | Segafredo Magazine

Raymon Boetting begon op zijn 15e als afwasser bij ’t Oelnbret in Dalen. Zo’n 12 jaar, enkele opleidingen en andere omzwervingen later, is hij nu bedrijfsleider en sommelier. Hij vertelt vol enthousiasme over het restaurant, dat gevestigd is in een oude boerderij in het centrum van het Drentse dorp.

Authentiek én eigentijds

“Boerderij ’t Oelnbret is een begrip in Dalen”, zegt Raymon“. Het pand dateert uit 1835 en heeft in de loop der tijd verschillende functies gehad, van Boerenleenbank tot dancing. Sinds een jaar of 40 is het een restaurant. In 2003 kwam het in handen van de huidige eigenaren Harma en Henk Jan Ebes, die er hun eigen stempel op hebben gedrukt. Vorig jaar is de boerderij volledig verbouwd. Het restaurant en de lounge hebben een eigentijdse inrichting gekregen, maar de authentieke sfeer is behouden.”

Eerlijke gerechten, lekkere wijn

Chef-kok Henk Jan zorgt met afwisselende, seizoensgebonden gerechten voor een unieke smaakbeleving. “Duurzaamheid staat hoog in het vaandel in de keuken”, legt Raymon uit. “Daar hoort bij dat we zoveel mogelijk werken met streekproducten, veel groenten, eerlijk vlees en duurzame vis. Mijn taak is om bij de mooie gerechten een goed glas wijn te schenken. Ik ga op zoek naar verrassende combinaties, die toch in harmonie zijn. Zo presenteren we een vernieuwend totaalplaatje van lekker eten en drinken in een warme, sfeervolle omgeving. Een paar keer per jaar organiseren we een ‘grand tour’: een reis rond de wereld in wijn en spijs, met bijpassende livemuziek. Deze wereldtoer is altijd in no time volgeboekt.”

Bruisend Drenthe

Een breed publiek weet ’t Oelnbret te waarderen. Raymon: “We hebben vaste gasten uit de omgeving van Dalen, maar er komen ook veel mensen van wat verder weg. We zijn gevestigd op een unieke locatie, middenin het dorp met nog twee andere restaurants rond de kerk. Samen vormen we een bruisend horecaplein. Zeker in de zomer, als veel toeristen Drenthe op de fiets ontdekken.” Het terras is een belangrijk onderdeel van het restaurant. En daarmee ook de koffie. “Bij ons concept hoort koffie van goede kwaliteit, met een stukje huisgemaakte koek erbij. Dus serveren we Segafredo, want dat is de beste koffie die in Nederland te krijgen is”, zegt Raymon stellig.

Theater aan tafel

Nog een bijzonder detail: ’t Oelnbet staat in de wijde omgeving bekend om zijn theaterprogramma. Raymon: “In de herfst en de winter verzorgen we afwisselende voorstellingen, van Drents cabaret tot Ierse folkmuziek. Op de zondagochtend inclusief koffie met gebak, een borrel en een hapje. Op vrijdagavond maken we er een compleet arrangement van met een warm buffet.” Ook buiten het fietsseizoen is er dus genoeg te beleven in Dalen.

Uilen in de boerderij

Oelnbret is Drents dialect voor uilenbord: een driehoekig houten bord dat je vroeger zag in de nok van een boerderij. Het hart in het midden diende voor ventilatie en om uilen naar binnen te laten. Het verhaal ging, dat als de maan door het hartje scheen de uilen op zolder de ratten zagen lopen. Het uilenbord had zo een nuttige functie. In de inrichting en het logo van ’t Oelnbret zie je de uil terug.