Proef de sfeer van
Puglia

In de hak van Italië ligt de regio Apulië, beter bekend als Puglia. Een streek die nog niet ontdekt is door drommen toeristen, maar wel door de Italianen zelf. Zij zijn verrukt over de prachtige stranden, schilderachtige steden en het heerlijke eten. En wij ook!

Langs de kust

Puglia is omgeven door de Adriatische Zee in het oosten en de Ionische Zee in het westen. De regio telt vele mooie badplaatsen en leuke vissersdorpjes. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Otranto voor een perfecte mix van historie, architectuur, prachtige vergezichten en stranden van helderwit zand. Of ontdek het pittoreske Gallipolli, waar vissersboten af en aan varen en je – als je durft – zo van een hoge klif in zee duikt. Een aanrader is

Polignano a Mare, de geboorteplaats van de zanger van het wereldberoemde Dipinto nel blu (Volare). Het dorp is gebouwd op steile kliffen en het Middeleeuwse centrum lijkt een verzameling van oude huisjes en steegjes.

Valle d’Itria: vallei van de trulli

Wereldberoemd zijn de traditionele trulli in Puglia; karakteristieke ronde huisjes met een kegelvormig puntdak. De boeren in deze streek bouwden ze van losse stenen zonder cement. Ze konden de huisjes zo snel afbreken als er een belastinginner kwam. Vooral in Alberobello zijn veel trulli bewaard gebleven. Het stadje staat hiermee op de werelderfgoedlijst van Unesco. Een prachtig uitzicht over de vallei heb je vanaf het hooggelegen Locorotondo. Met haar helderwitte huizen, vaak opgefleurd door felgekleurde bloemen, is dit stadje de moeite waard om te bezoeken.

De havens van Bari en Brindisi

De havensteden Bari en Brindisi maken ook deel uit van Puglia. Bari is de hoofdstad van de regio en bestaat uit het Middeleeuwse stadsdeel Bari Vecchia aan de ene kant, met historische panden en kronkelige steegjes.

Daarnaast is er het ‘nieuwe’ Bari met brede straten, waar shopaholics hun hart kunnen ophalen in leuke boetieks en grote winkelketens. Naar Brindisi ga je vooral om te flaneren over de beeldschone boulevard. De stad ligt op een strategisch punt aan zee en vormde in de Romeinse tijd het beginpunt van de Via Appia, de oudste weg naar Rome.

Overweldigende barok in Lecce

Toscane heeft Florence, maar Puglia heeft Lecce! Deze stad staat bomvol schitterende gebouwen in barokstijl. Bewonder in ieder geval de basiliek van Santa Croce. Je zult versteld staan van de overdadig versierde façade van de kerk. Ook het Piazza del Duomo mag je niet missen. Dit grote plein wordt omsloten door de dom zelf, de klokkentoren en het seminarie. Indrukwekkend is het Romeinse amfitheater bij het Piazza Sant’Oronzo. Geniet verder van de vriendelijke sfeer in deze levendige stad met haar gezellige barretjes en restaurants.

Cucina povera

Net als het grootste deel van Zuid-Italië is Puglia van oudsher een arme streek. De inwoners zijn dan ook gewend om producten optimaal te gebruiken en creatief om te gaan met ingrediënten als vis, groente en olijfolie. Cucina povera heet deze kookstijl. De streekgerechten kenmerken zich nog altijd door eenvoud en voedzaamheid. Dat gaat zeker niet ten koste van de smaak: Puglia staat zelfs bij de Italianen bekend om het overheerlijke eten! Daarbij drink je natuurlijk één van de lokale wijnen.