[SEGAMAG-title-block subtitle_color=”#ffffff” headtitle_color=”#ffffff” line_color=”#e1a46a” border_left=”0″ sub_title=”Thuiskomen bij Trattoria” head_title=”Casa Caminita”]

Stel je voor: een mooie zomeravond, uitzicht over het water, een heerlijke pasta met zeevruchten op je bord, muziek en gezellig geroezemoes op de achtergrond. “Die vakantiesfeer roepen we graag op in Casa Caminita”, zegt eigenaar Giovanni Caminita. “Alsof je in een restaurant aan het Gardameer zit, maar dan in Ouderkerk aan den IJssel. Kom maar binnen, ga lekker zitten en geniet.”

Passie voor koken en muziek

Giovanni werd geboren in Palermo, op Sicilië. In de jaren ’80 kwam hij voor de muziek naar Nederland. Als bassist was hij actief in het nachtleven van Amsterdam en omgeving, tot een ontmoeting met de toen nog relatief onbekende Marco Borsato zijn leven veranderde. “22 jaar lang ben ik zijn vaste bassist geweest”, blikt Giovanni terug. “Fantastisch werk en ik kwam in contact met heel veel mensen. Zo leerde ik ook mijn vrouw Linda kennen. Zij is zangeres, de muziek zit bij ons allebei in het hart. Maar ik hou ook van koken. Daarom begonnen we 5 jaar geleden Casa Caminita; een huiselijk restaurant waar we onze passies combineren.”

Zoals bij mama

Het mooie plekje aan het water vonden ze in Linda’s geboorteplaats. Mensen uit heel Nederland weten de trattoria te vinden. “We krijgen gasten uit de randstad, maar ook uit Enschede of Maastricht. Veel mensen komen elke week terug. Met vrienden en familie, soms alleen. Iedereen is welkom.” Giovanni serveert zijn gasten authentieke Italiaanse gerechten, bereid met verse producten. “Zoals mama me heeft geleerd”, lacht hij. “Ze is nu bijna 84 jaar maar komt nog regelmatig vanuit Sicilië naar Nederland.

Andersom gaan we vaak naar de familie in Italië. Even bijkomen en nieuwe inspiratie opdoen. Het leven draait daar om eten en drinken, je koopt er de lekkerste ingrediënten gewoon langs de weg.”

Finishing touch

Ook koffie speelt een onmisbare rol in het Italiaanse dagelijkse leven. Maar hier in Nederland ook. Giovanni: “Koffie is de finishing touch van de maaltijd. Als de koffie slecht is, houd je letterlijk een nare smaak in je mond. Ik wil dat de koffie smaakt alsof je in Italië bent. Dus serveren we Segafredo, een naam met geschiedenis. In van die mooie ouderwetse, beetje vierkante kopjes uit de jaren ’70 en ’80. Heerlijk.

Om onze gasten ook thuis te laten genieten, hebben we laatst zelfs een Segafredo capsulemachine verloot.”

TV-kok met ambitie

Voor veel mensen is Giovanni een bekend gezicht: hij kookte jarenlang Italiaanse gerechten onder toeziend oog van de camera van 24Kitchen. In zijn programma op de populaire kookzender schoven bekende en minder bekende vrienden aan. En ook daar was volop ruimte voor gezelligheid en muziek. “Omdat het allemaal wat veel werd, ben ik onlangs gestopt met het tv-programma. Nu is er weer ruimte om verder te kijken. Misschien een groter restaurant, op een meer centrale plek. Als iedereen zich er maar thuis voelt!”