[SEGAMAG-title colorname=”#000000″ font=”futura” heading=”h2″ class=”” id=”” align=”left” marginbottom=”” title=”De vijf kleurrijkste dorpjes van Italië”]

Zin in een betoverende trip langs de kustlijn van Ligurië? Vijf dorpjes, samen bekend als Cinque Terre, verrassen je met hun kleurrijke huizen, smalle steegjes en een adembenemd uitzicht. Niet voor niets hebben deze karakteristieke vissersplaatsen een plek veroverd op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Relaxed op pad

Cinque Terre bestaat uit Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Alle plaatsen zijn grotendeels autovrij, maar de dorpjes zijn goed bereikbaar met de trein. Wel zo relaxed en je vermijdt de vaak overvolle parkeerplaatsen. De regionale trein van Genua naar La Spezia en Pisa stopt in de dorpen van Cinque Terre. Let wel op: soms moet je overstappen. Er is een speciale Cinque Terre Card, waarmee je alle plaatsen per trein kunt bezoeken en ook toegang hebt tot de wandelpaden van het nationale park.

Kleurrijke huisjes

We beginnen onze tocht in Monterosso al Mare. Dit is het meest noordelijke en grootste dorp van de vijf. In het historische centrum dwaal je door schilderachtige straatjes en bewonder je de kerk van San Giovanni met de Middeleeuwse toren. Het is een echte kustplaats met een fijn zandstrand en een lange boulevard. De volgende stop is Vernazza, met de kleurrijke huisjes hét gezicht van Cinque Terre. Het mooiste zicht op het dorp heb je vanaf het pad tussen Monterosso en Vernazza. Het middelste dorp Corniglia ligt een stuk hoger dan de andere. Vanaf het station is het 382 traptredes klimmen, maar je wordt beloond met een prachtig uitzicht. Vanaf het Terrazza di Santa Maria zie je de vijf dorpjes in één panorama.

Niet voor niets hebben deze karakteristieke vissersplaatsen een plek veroverd op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Eeuwenoud fort

Manarola is het oudste dorp, met overblijfselen van een fort uit de 13e eeuw. Rust even uit in een van de vele restaurants en cafés voordat je begint aan de laatste etappe naar

Riomaggiore. Dit is een bedrijvige plaats met kleurrijke, hoge huizen tegen de bergwand aan. Achter het kasteel van Riomaggiore is een romantisch plekje met zicht op de kust en het beroemde wandelpad Sentiero Azzurro, dat de Cinque Terre met elkaar verbindt.

Sentiero Azzurro

Ga je met de auto of trein, dan kun je de vijf dorpjes in één dag bezoeken. Hou je wel van een uitdaging, ga dan voor een meerdaagse wandeltocht via het Sentiero Azzurro. Het wandelpad bestaat uit verschillende etappes, waarvan er enkele helaas langere tijd (tot soms 2021) gesloten zijn voor onderhoud. Gelukkig voeren er meerdere paden rondom Cinque Terre en anders ga je een stukje met de trein. Check www.parconazionale5terre.it voor een actueel overzicht. En vergeet je wandelschoenen niet: het is flink klimmen en dalen langs de rotsige kust.

Smaakvol genieten

Je bent in Italië, dus lekker eten en drinken spreekt voor zich. De keuken van Cinque Terre bestaat vooral uit eenvoudige gerechten met typische ingrediënten uit de streek. Vis, groente en kruiden vormen de basis. Zeker proberen: trofie al pesto, kronkelige pastavormpjes met de bekende basilicumsaus. Drink in Manarola een glas van de lokale witte wijn Sciacchetrà of proef in het nabijgelegen buurtschap de echte Cinque Terre wijn. Genieten doe je optimaal op het op een klif gelegen terras van wijnbar Piè de Mà in Riomaggiore.