Previous Page  6 / 28 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 6 / 28 Next Page
Page Background

Doppio:

een dubbele

hoeveelheid.

Lungo: met iets

meer water,

vergelijkbaar

met onze koffie.

Macchiato:

met een wolkje

gewone melk.

Flat white: zoals

een cappuccino

maar met een

dubbele shot

espresso.

Americano of

caffèlatte: onze

koffie verkeerd.

Decaffeinato:

zonder cafeïne.

FEITEN&

FABELS

Ben jij een koffiekenner? Check je

kennis over Italiaanse koffie

Feit

‘Cappuccino drink je alleen bij het ontbijt’

Als je ’s middags of ’s avonds na het eten een cappuccino bestelt in Italië dan zullen de mensen je daar met opge-

trokken wenkbrauwen aankijken, de Italianen drinken cappuccino namelijk alleen bij het ontbijt en ’s ochtends.

Fabel

‘Donkere koffie bevat meer cafeïne dan milde koffie’

Hoe donkerder de bonen, hoe smaakvoller de koffie, maar óók

hoe minder cafeïne. Dit komt omdat er bij donkere bonen meer

cafeïne wordt verbrand tijdens het branden. Als je cafeïne

nodig hebt, kun je dus beter lichte(re)

koffie drinken.

Feit

‘Cafeïne is recyclebaar’

Op het moment dat de cafeïne uit de koffie is gehaald - voor degenen die cafeïnevrije koffie willen

drinken – gaat de cafeïne naar handelaren voor frisdrank en naar de farmaceutische industrie.

Fabel

‘Een percolator kun je gebruiken voor

het warmhouden van koffie’

Hoe langer je de percolator op het gasfornuis laat

staan hoe bitterder je ‘bakkie zwart’ zal smaken.

Om de koffie warm te houden gebruik je beter

een thermoskan. Lees meer over de percolator op

pagina 25.

Feit

‘Espresso is dé

nationale drank

van de Italianen’

In heel Italië wordt

espresso eenvoudigweg

caffè genoemd en kan

op elk moment van de

dag gedronken worden.

Van ’s ochtends vroeg tot

’s avonds laat, zelfs nog

voor het slapen gaan,

eventueel vergezeld met

een alcoholische digestief.

Feit

‘Koffie is een belangrijke bron van antioxidanten’

Koffie bevat magnesium, mangaan, kalium en vitamine B en is bovendien een

goede bron van antioxidanten. Tijdens het roosteren breken er antioxidanten af

maar er ontstaan ook nieuwe, zo blijkt uit een Canadees onderzoek. Antioxi-

danten beschermen je lichaam tegen schadelijke invloeden van vrije radicalen.

Koffie verkeerd (besteld)

Italiaanse koffie kent zoveel soorten en maten: sterke koffie, slappe koffie, weinig melk, veel melk ... Daarom nog

even alle varianten op een rij. Het begint allemaal met een caffè: 30 ml espresso in een klein kopje. Op basis van

deze espresso zijn de onderstaande varianten mogelijk.

06 |