Doppio:
een dubbele
hoeveelheid.
Lungo: met iets
meer water,
vergelijkbaar
met onze koffie.
Macchiato:
met een wolkje
gewone melk.
Flat white: zoals
een cappuccino
maar met een
dubbele shot
espresso.
Americano of
caffèlatte: onze
koffie verkeerd.
Decaffeinato:
zonder cafeïne.
FEITEN&
FABELS
Ben jij een koffiekenner? Check je
kennis over Italiaanse koffie
Feit
‘Cappuccino drink je alleen bij het ontbijt’
Als je ’s middags of ’s avonds na het eten een cappuccino bestelt in Italië dan zullen de mensen je daar met opge-
trokken wenkbrauwen aankijken, de Italianen drinken cappuccino namelijk alleen bij het ontbijt en ’s ochtends.
Fabel
‘Donkere koffie bevat meer cafeïne dan milde koffie’
Hoe donkerder de bonen, hoe smaakvoller de koffie, maar óók
hoe minder cafeïne. Dit komt omdat er bij donkere bonen meer
cafeïne wordt verbrand tijdens het branden. Als je cafeïne
nodig hebt, kun je dus beter lichte(re)
koffie drinken.
Feit
‘Cafeïne is recyclebaar’
Op het moment dat de cafeïne uit de koffie is gehaald - voor degenen die cafeïnevrije koffie willen
drinken – gaat de cafeïne naar handelaren voor frisdrank en naar de farmaceutische industrie.
Fabel
‘Een percolator kun je gebruiken voor
het warmhouden van koffie’
Hoe langer je de percolator op het gasfornuis laat
staan hoe bitterder je ‘bakkie zwart’ zal smaken.
Om de koffie warm te houden gebruik je beter
een thermoskan. Lees meer over de percolator op
pagina 25.
Feit
‘Espresso is dé
nationale drank
van de Italianen’
In heel Italië wordt
espresso eenvoudigweg
caffè genoemd en kan
op elk moment van de
dag gedronken worden.
Van ’s ochtends vroeg tot
’s avonds laat, zelfs nog
voor het slapen gaan,
eventueel vergezeld met
een alcoholische digestief.
Feit
‘Koffie is een belangrijke bron van antioxidanten’
Koffie bevat magnesium, mangaan, kalium en vitamine B en is bovendien een
goede bron van antioxidanten. Tijdens het roosteren breken er antioxidanten af
maar er ontstaan ook nieuwe, zo blijkt uit een Canadees onderzoek. Antioxi-
danten beschermen je lichaam tegen schadelijke invloeden van vrije radicalen.
Koffie verkeerd (besteld)
Italiaanse koffie kent zoveel soorten en maten: sterke koffie, slappe koffie, weinig melk, veel melk ... Daarom nog
even alle varianten op een rij. Het begint allemaal met een caffè: 30 ml espresso in een klein kopje. Op basis van
deze espresso zijn de onderstaande varianten mogelijk.
06 |