| 05
Het Italiaanse goud
Oftewel: olijfolie.Wist jedat Italië honderden verschillende
soorten olijven kent? Ze groeien in alle soorten en maten
van noord tot zuid Italië. Behalve in de regio’s Piemonte
en Lombardia, daar is het klimaat er niet geschikt voor. De
plek waar ze groeien bepaalt de smaak. Zo heeft de olijf
uit Umbria en Toscana een kruidige, iets bittere smaak en
die uit Liguria een lichte, milde smaak. Hoe belangrijk de
olijf(olie) voor de Italianen is, blijkt onder meer uit de vele
spreekwoorden waarin het product terugkomt.
È chiaro come l’olio:
Het is glashelder!
Of:
È andato tutto liscio come l’olio:
Alles is gladjes
verlopen.
Handig om te weten!
De extra vergine olie gebruik je voor koude bereiding
en de olio d’oliva om warm te verwerken.
De grootste kerstboom
Kerst is net als in Nederland ook in Italië een heel belangrijk
(familie)feest. In steden en stadjes kun je je onderdompelen
in overdadig versierde kerstbomen en meer dan één kerststal.
Wil je de grootste kerstboom zien? Bezoek dan Gubbio in
Umbria. Daar wordt met een 12 kilometer lang lichtsnoer een
kerstboom gevormd tegen de hellingen van de Monte Ignino.
Een spectaculair gezicht dat al ver in de omtrek te zien is.
Italië kan
het hele jaar
door