Previous Page  5 / 28 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 5 / 28 Next Page
Page Background

| 05

Het Italiaanse goud

Oftewel: olijfolie.Wist jedat Italië honderden verschillende

soorten olijven kent? Ze groeien in alle soorten en maten

van noord tot zuid Italië. Behalve in de regio’s Piemonte

en Lombardia, daar is het klimaat er niet geschikt voor. De

plek waar ze groeien bepaalt de smaak. Zo heeft de olijf

uit Umbria en Toscana een kruidige, iets bittere smaak en

die uit Liguria een lichte, milde smaak. Hoe belangrijk de

olijf(olie) voor de Italianen is, blijkt onder meer uit de vele

spreekwoorden waarin het product terugkomt.

È chiaro come l’olio:

Het is glashelder!

Of:

È andato tutto liscio come l’olio:

Alles is gladjes

verlopen.

Handig om te weten!

De extra vergine olie gebruik je voor koude bereiding

en de olio d’oliva om warm te verwerken.

De grootste kerstboom

Kerst is net als in Nederland ook in Italië een heel belangrijk

(familie)feest. In steden en stadjes kun je je onderdompelen

in overdadig versierde kerstbomen en meer dan één kerststal.

Wil je de grootste kerstboom zien? Bezoek dan Gubbio in

Umbria. Daar wordt met een 12 kilometer lang lichtsnoer een

kerstboom gevormd tegen de hellingen van de Monte Ignino.

Een spectaculair gezicht dat al ver in de omtrek te zien is.

Italië kan

het hele jaar

door