Previous Page  16 / 28 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 16 / 28 Next Page
Page Background

16 |

Gaat er iets boven

Gro

nin

gen?

‘Road to success’

De route die Steven heeft doorlopen om de top kok te

worden die hij nu is, is een ongebruikelijke. Na een

poging om geschiedenis te studeren kwam hij terecht in

de spoelkeuken van een strandpaviljoen op Texel. Hij

wilde op reis naar Australië en werkte zich een slag in

de rondte om geld te verdienen en belandde na een

tijdje in de afwashoek al snel in de koude keuken: zijn

eerste kennismaking met het horeca vak. “Ik was meteen

verkocht!”

‘Toen ik terugkwam uit Australië heb ik mijn diploma

gehaald aan de culinaire vakschool in Utrecht en ging

ik aan de slag bij een restaurant in Groningen, waar ik

op mijn 24ste al de kans kreeg om chef te worden. Ik

had de smaak te pakken en wilde me verder ontwikkelen,

daarom nam ik een week vakantie en ging stage lopen bij

de Librije in Zwolle. En daarna nog bij bijna alle andere

sterrenzaken in het noorden. Puur om het vak te leren.’

Restaurant in de Molen

‘Vier jaar geleden ging het restaurant waar ik werkte dicht

en wist ik meteen dat ik voor mijzelf wilde beginnen.

Ik had mijn zinnen gezet op een locatie in Groningen

waar ik direct aan de slag kon. Dat werd uiteindelijk

de volledig gerestaureerde korenmolen in Onderdendam

- een plaatsje met verschillende monumentale panden,

zo’n 20 kilometer boven Groningen.

Toen ik erin ging hebben we alleen wat geschilderd en

zijn we meteen volle bak aan de gang gegaan. Voor we

het wisten hadden we een Michelinster binnengehaald!

Een prachtprestatie die heel veel heeft gedaan voor het

restaurant. We hebben in 2014 eigenlijk iedere dag

vol gezeten. En in 2015 was dat niet anders. Intussen

hebben we de zaak helemaal onder handen genomen

en eigen gemaakt. Een nieuwe keuken, nieuwe inrichting

en ook het logement helemaal opgeknapt.’

Jazeker, Onderdendam! En precies daar is

het waar kok en ondernemer Steven Klein

Nijenhuis samen met zijn vrouw Tanja hun

sterrenrestaurant ‘in de Molen’ hebben. Al

in het eerste jaar sleepten ze daar samen

met hun team de befaamde Michelinster

in de wacht. Hoe dat zo (snel) is gegaan

vertelt Steven zelf.