

16 |
Gaat er iets boven
Gro
nin
gen?
‘Road to success’
De route die Steven heeft doorlopen om de top kok te
worden die hij nu is, is een ongebruikelijke. Na een
poging om geschiedenis te studeren kwam hij terecht in
de spoelkeuken van een strandpaviljoen op Texel. Hij
wilde op reis naar Australië en werkte zich een slag in
de rondte om geld te verdienen en belandde na een
tijdje in de afwashoek al snel in de koude keuken: zijn
eerste kennismaking met het horeca vak. “Ik was meteen
verkocht!”
‘Toen ik terugkwam uit Australië heb ik mijn diploma
gehaald aan de culinaire vakschool in Utrecht en ging
ik aan de slag bij een restaurant in Groningen, waar ik
op mijn 24ste al de kans kreeg om chef te worden. Ik
had de smaak te pakken en wilde me verder ontwikkelen,
daarom nam ik een week vakantie en ging stage lopen bij
de Librije in Zwolle. En daarna nog bij bijna alle andere
sterrenzaken in het noorden. Puur om het vak te leren.’
Restaurant in de Molen
‘Vier jaar geleden ging het restaurant waar ik werkte dicht
en wist ik meteen dat ik voor mijzelf wilde beginnen.
Ik had mijn zinnen gezet op een locatie in Groningen
waar ik direct aan de slag kon. Dat werd uiteindelijk
de volledig gerestaureerde korenmolen in Onderdendam
- een plaatsje met verschillende monumentale panden,
zo’n 20 kilometer boven Groningen.
Toen ik erin ging hebben we alleen wat geschilderd en
zijn we meteen volle bak aan de gang gegaan. Voor we
het wisten hadden we een Michelinster binnengehaald!
Een prachtprestatie die heel veel heeft gedaan voor het
restaurant. We hebben in 2014 eigenlijk iedere dag
vol gezeten. En in 2015 was dat niet anders. Intussen
hebben we de zaak helemaal onder handen genomen
en eigen gemaakt. Een nieuwe keuken, nieuwe inrichting
en ook het logement helemaal opgeknapt.’
Jazeker, Onderdendam! En precies daar is
het waar kok en ondernemer Steven Klein
Nijenhuis samen met zijn vrouw Tanja hun
sterrenrestaurant ‘in de Molen’ hebben. Al
in het eerste jaar sleepten ze daar samen
met hun team de befaamde Michelinster
in de wacht. Hoe dat zo (snel) is gegaan
vertelt Steven zelf.