| 25
Het is een kwestie
van geduld
Zodra je de
percolator
op het
vuur zet
(tegenwoordig
zijn er ook modellen
die op elektra kunnen),
warmt het water onder in
de kan op. Wanneer het
water bijna kookt, stuwt
de druk het water via een hol
pijpje naar boven. Het water
gaat door de druk door de
gemalen koffie naar boven
en zo komt de koffiearo-
ma vrij. Het zetten van zes
kopjes koffie kost je tussen
de 8 en 10 minuten –
vandaar de term ‘slow
koffie’. Het vraagt dus
wat geduld en oefe-
ning. Het is belangrijk
te spelen met de tempratuur
zodra het water kookt. Laat je het water
op vol vermogen doorkoken, dan krijg je vlakke zure
koffie. Temper de hoogte van het gas doseer de druk
waarmee het water door de koffie gaat voor een mooie
volle smaak.
Welke koffie gebruik je voor de percolator?
De Segafredo Casa gemalen koffie leent zich
heel goed voor koffiezetten met de perco-
lator. Deze
medium
maling
is spe-
ciaal
ontwik-
keld om
thuis te
kunnen
genieten
van de
geur en
smaak van
de espresso
die je in een bar
drinkt. Je kunt ook kiezen om
zelf je koffiebonen te malen.
In dat geval zijn zowel de
bonen van Segafredo
Intermezzo of Casa zeer
geschikt. Zelf malen stelt je
in staat om te spelen met de
maalgraad voor de echte
finesses. Je hebt voor niet al te
veel geld een koffiemolen in huis.
Voor de echte koffieliefhebber een must!
‘Slow kofFie
(zetten) is
weer hip’
GAS D’ROP!
In de jaren ’50 en ’60 zag je ‘m in bijna elk huishouden: de percolator. Een aluminiumkleurig potje
op het gasfornuis, dat zachtjes en langzaam koffie pruttelt. Oude tijden herleven en steeds meer
mensen laten het snelfilter koffiezetapparaat staan om weer te kiezen voor deze ouderwetse manier
van koffiezetten. Het ‘pruttelpotje’ is terug!